om center for autisme

Center for Autisme er en erhvervsdrivende fond specialiseret i indsatser for mennesker med autisme.

Personer med autisme har en anderledes måde at tænke og lære og opleve verden på og kan have vanskeligt ved at sætte sig ind i andre menneskers tanker og følelser. Det kan gøre det svært at kommunikere og at være i sociale sammenhænge med andre mennesker. Center for Autisme støtter mennesker med autisme i alle aldersgrupper og på alle funktionsniveauer, pårørende og fagpersoner med forskellige ydelser, viden, forløb, kurser og uddannelser.

 

I 2022 blev Center for Autisme fusioneret med Incita. Det betyder at centret nu er del af Incita, og at Center for Autisme fortsætter vores aktiviteter til gavn for mennesker med autisme. 

Center for Autisme henvender sig til målgruppen med neuroudviklingsforstyrrelser, dvs. personer med autisme, ADHD, Tourettes syndrom og udviklingshæmning. En del af vores brugere har også tilstødende fysiske og psykiske udfordringer som f.eks. epilepsi, angst, OCD og depression.

Vi er en organisation med en flerfaglig medarbejderstab med forskellige opgaver og forskelligt fokus – som overordnet har en fælles faglig ramme. Den fælles faglige platform sikrer, at medarbejderne i Center for Autisme arbejder inden for denne ramme med afsæt i den enkelte brugers både fælles og individuelle behov.

Vi samarbejder med sagsbehandlere, lærere, pædagoger, psykologer og psykiatere, som i deres dagligdag arbejder med og omkring vores målgruppe.

Historien om Center for Autisme

Center for Autisme er en erhvervsdrivende fond med et socialt velgørende formål, der fungerer på markedsvilkår. Vi er godkendt og registreret som socialøkonomisk virksomhed (RSV). Et eventuelt økonomisk overskud bliver geninvesteret i aktiviteter til gavn for personer med autisme, deres pårørende og fagfolk indenfor området. 

Organisationen

Brita Stallknecht

Foretningsdirektør for Incita & Center for Autisme

Kathrine christensen

Skoleleder for stu-skolen

Susanne Rysbjerg

Områdechef for erhvervsafdelingen og støttet og beskyttet beskæftigelse

BRITA STALLKNECHT

Foretningsdirektør for Incita & Center for Autisme

KATHRINE CHRISTENSEN

Skoleleder for stu-skolen

SUSANNE RYSBJERG

Områdechef for ehvervsafdelingen og støttet og beskyttet beskæftigelse

Medarbejdere

Anja Brandt Danielsen

Anna Hagsted Olsen

Anne-Marie Riis Hansen

Ata Yildiz

Benny Ahlqvist

Brita Stallknecht

Christina Grøntved

Christina Holecz Jespersen

Dorte Gaardsøe

Henrik Pedersen

Irene Schumann

Jan Itzchaky

Jubilæer

I anledning af at Center for Autisme havde 10 års jubilæum i 2004, blev der udgivet en jubilæumsbog.

Et unikt hus, hvor der er meget højt til loftet

Der er sket meget, siden Fonden Center for Autisme blev grundlagt for 20 år siden af psykolog og daværende forstander for Sofieskolen Demetrious Haracopos.

Baggrunden var et dybfølt ønske om at tilbyde kvalificeret støtte til børn, unge og voksne, hos hvem der var begrundet mistanke om autisme. Kendskabet til autisme, især hos småbørn, var dengang knapt så udbredt, som det er i dag. Desuden manglede der offentlige ressourcer til en hurtig indsats for at komme disse mennesker, deres familier, pædagoger og lærere til undsætning.

I mange år havde vi kontorer i Bagsværd og et hus i Værløse, hvor vi samlede vores aktiviteter omkring opkvalificering af unge med autisme til meningsfuld beskæftigelse på det private arbejdsmarked.

I 2007 kunne Center for Autisme med støtte fra Sofiefonden og Landsforeningen Autisme flytte ind i en stor ejendom i Herlev, hvor der var plads til at samle de fleste af vores aktiviteter under ét tag.

I løbet af de sidste syv år har vi etableret et unikt hus med et væld af forskellige aktiviteter fra morgen til sent på aftenen. Diagnosticering, rådgivning, international forskning, kurser, erhvervstræning, beskæftigelse, ungdomsuddannelser, netværksklubber, musik og meget mere skaber et helhedstilbud til mennesker med autisme, som er unikt ikke blot i Danmark, men i hele verden.

Der er sket meget de sidste tyve år. Vi har bidraget til den faglige ekspertise på området, vi har rådgivet familier og åbnet vejen til nye beskæftigelsesmuligheder og sociale relationer for vores brugere. Og ikke mindst, vi har set livsglæden stige i vores unge med autisme. Vi har set gnisten tænde i deres øjne. Vi har set deres talenter udvikle sig. Og vi har set dem vokse som mennesker.

Bestyrelsen vil gerne bruge denne lejlighed til at takke vores brugere og medarbejdere, vores offentlige samarbejdspartnere, Sofiefonden og Landsforeningen Autisme, samt alle de mange fagfolk i Danmark og i udlandet, som har bidraget til vores aktiviteter.

David Sansome

Formand for bestyrelsen

Center for Autisme kan fejre 25 års jubilæum

Vores viden på området er blevet større og tilbud om behandling, rådgivning og netværksgrupper er øget. Desværre stiller samfundet også stigende krav til vores brugere om at tilpasse sig gængse tilbud om uddannelse og arbejde. Konsekvensen bliver at en del ikke modtager den tilstrækkelige støtte, som er nødvendigt for et værdigt liv. Det skaber nederlagsfølelse og stress. Derfor er der endnu meget at gøre for Center for Autisme.

Det er nu 25 år siden, at Center for Autisme blev stiftet. Jubilæet bliver fejret festligt, men uden den store ståhej. Helt oplagt foregår selve markeringen på den Internationale Autismedag, sammen med alle dem, som har deres daglige gang i vores center i Herlev.

Center for Autisme er en erhvervsdrivende fond med et socialt velgørende formål. Vi er godkendt og registreret som en socialøkonomisk virksomhed. Et eventuelt økonomisk overskud vil bl.a gå til at iværksætte forsknings- og udviklingsprojekter til gavn for personer med autisme, deres pårørende og fagfolk indenfor området.

Netop i det år, hvor vi blev stiftet, i 1994, blev forstyrrelser i autismespektret for første gang beskrevet i ICD-10, som er en klassifikation af sygdomme og andre helbredsrelaterede tilstande udformet af WHO. Her blev det fastslået, at autisme er en gennemgribende udviklingsforstyrrelse og ikke en psykisk lidelse, som mange tidligere havde troet.

I dag, med den nye ICD-11, beskrives tilstanden ud fra en mere helhedsorienteret forståelse. I og med at vi ved, at autisme er en udviklingsforstyrrelse i hjernen, har vi også et langt mere meningsfyldt grundlag for at forstå, og dermed yde den bedst mulige hjælp og støtte.  

Center for Autisme blev sat i verden ud fra et ønske om at udbrede viden og give faglig kvalificeret vejledning til personerne selv samt deres familier og de fagfolk, som i dagligdagen skulle skabe rammerne for en værdig tilværelse. Det har altid været en del af vores identitet, at vi vil yde en menneskelig og fagligt kvalificeret indsats. Udgangspunktet er at ydelsen skal være meningsfuld for vores målgruppe. Vi blev skabt med støtte fra foreninger og fonde i en tid, hvor viden, tilbud og muligheder for personer med autisme og deres familie var ganske anderledes end i dag. Tilbuddene var få og utilstrækkelige. Dertil kom at forståelsen og anerkendelsen af forældrenes rolle i deres barns liv var begrænset. Et ligeværdigt samarbejde mellem forældre og fagfolk forekom sjældent eller aldrig. Endelig var viden om autisme i almindelighed begrænset.

Behovet for et Center for Autisme var med andre ord stort.

 

Muligheder for dig

Heldigvis har vi gennem de seneste 25 år fået stadig større viden og forståelse for autisme. Samtidig har centret gradvis udviklet sine tilbud og arbejdsområder.

Blandt disse er Erhvervs- og uddannelsescentret, som udbyder en vifte af aktiviteter målrettet uddannelse og beskæftigelse til unge/voksne i alderen fra 16 til 60 år

Aktiviteterne består af:

  1.     Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU).
  2.     Interne værksteds-, erhvervs- og uddannelsesafklarede forløb
  3.     Eksterne uddannelses- og erhvervsafklarede forløb på uddannelsessteder og erhvervsvirksomheder
  4.     Specialpædagogisk mentor/coach i forhold til uddannelse og erhverv
  5.      Beskyttet beskæftigelse på interne og eksterne virksomheder og værksteder § 103 og § 104 (samværs- og aktivitetsforløb)
  6.     Netværk – Netværksgrupper efter paragraffer i Lov om Social Service for deltagere i alderen ca. 12 år til + 50. Samt § 85 – Støtte i eget hjem.

Unge og voksne med udviklingsforstyrrelser har ofte svært ved at overkomme hverdagens udfordringer. Nogle har svært ved at komme op og af sted om morgenen, mens andre kan have udfordringer i at deltage i fritids- og kulturelle oplevelser. Fælles er, at det kan være svært at opbygge og vedligeholde sociale relationer.

Netværksafdelingen i Center for Autisme tilbyder derfor en platform, hvor deltageren kan få støtte og vejledning med følgende forløb:

  •          Specialpædagogisk støtte og vejledning
  •          Netværksgrupper
  •          Særlige gruppeforløb

Både netværksgrupperne og det specialpædagogiske team bidrager til, at deltagerne kan få støtte og vejledning i sine sociale og individuelle udfordringer

Vi tilbyder rådgivningsforløb til forældre og pårørende, og vi superviserer fagfolk. Endvidere:

  •          Støttesamtaler/psykologsamtaler til normaltbegavede børn, unge og voksne
  •          Seksualrådgivning for personer med autisme samt deres familier og tilknyttede personale
  •          Gratis telefonrådgivning tirsdage kl. 13-15 til forældre og pårørende
  •          Diagnostisk, funktions og neuropsykologiske udredninger
  •          Udredning af sprog og kommunikation
  •          Behandlingsforløb
  •          Og mange spændende kurser og undervisningsforløb, som er beskrevet på vores hjemmeside.

I Center for Autisme iværksætter vi forsknings- og udviklingsprojekter til gavn for personer med autisme, deres pårørende og fagfolk indenfor området. Dette arbejde finansieres af Center for Autismes overskud og ved fondsmidler.

På den måde er de tre ord “Muligheder for dig” et centralt omdrejningspunkt for vores virke. Vi skaber først og fremmest muligheder for personer med autisme.

Vi skaber muligheder i vores center og muligheder i samfundet, herunder på arbejdsmarkedet, vi skaber muligheder for forældre, søskende og andre pårørende til personer med autismespektrumsforstyrrelse.

 

Når omverdenen ikke forstår 

Langt hen ad vejen ved vi derfor i dag hvad den gode indsats indebærer. Men desværre ser vi også en udvikling, hvor den gode indsats ikke prioriteres tilstrækkeligt højt. Det er en ”tilstand”, der generelt er slået igennem på hele velfærdsområdet. Vi ser at der stilles større og større krav til vores målgruppe om at de skal tilpasse sig gængse tilbud om skole, uddannelse og arbejde. Autisme er en neuroudviklingsforstyrrelse, der specielt rammer menneskers udvikling af social interaktion, sprog og kommunikation. Fælles for mennesker med autisme er, at de kan have svært ved at afkode deres omverden. De agerer ikke altid som man forventer, stiller måske mange spørgsmål og bliver nemt misforstået.

Det er desværre ikke altid, at omgivelserne – herunder offentlige myndigheder – forstår baggrunden for disse reaktionsmønstre. Konsekvensen bliver at personer med autisme ikke modtager den rette hjælp og støtte, som er nødvendigt for et værdigt liv. Resultatet ser vi i mødet med vores brugere, der udsættes for mange nederlag. I kølvandet på disse nederlag opleves ofte angst, depression, misbrug og stress, men frem for alt afmagt over for et system, som ikke altid kender til – eller forstår – deres særlige behov. Det er konsekvenser, som kunne være undgået, hvis den rette hjælp var blevet iværksat fra begyndelsen. Vi ser så pressede og stressede brugere, at den modgang de har mødt, bliver vanskelig at rulle tilbage, og ofte kan de ikke etablere det niveau som kunne have været muligt, hvis prioriteringen var foretaget anderledes.

At sætte sig ind i den andens livsverden

I Center for Autisme, hvor omdrejningspunktet er den menneskelige relation og faglige ekspertise, er det bydende nødvendigt, at der til stadighed og med ydmyghed reflekteres over, hvordan arbejdet med vejledning, støtte og behandling udmøntes. Vores tilgang i forhold til vores målgruppe følger i høj grad den ”Kierkegaardske” indstilling: For at kunne yde støtte, må man først og fremmest kunne sætte sig ind i den andens livsverden. Det er jo her at støtten må tage sit udspring. Derfor står vi også over for spørgsmålet om hvorvidt vi fagligt kan yde den indsats, som vi ved er nødvendig, ud fra de betingelser, som politisk er udstukket.

Stadig meget at udrette

Til det kan vi sige ”ja”. Vi har stadig en mission, og ”ja”, det gør ondt i vores sjæl, når vi ikke kan udrette det, som vi ved, vi kan og som vi ved virker. Men heldigvis har vi stadig meget af det gode i behold, herunder ikke mindst mulighederne for at tænke i nye baner. Vi ser stadigvæk livsglæden hos vores brugere, når de bliver mødt kvalificeret. Vi ser deres talenter udvikle sig og vi ser dem vokse. Så ja, vi tager gerne 25 år mere, hvor vi vil have fokus på at yde den bedst mulige støtte og være med til at udbrede og beskrive ny viden. Samtidig vil vi italesætte og skabe forståelse for, hvorfor og hvordan en faglig og kvalificeret indsats er den bedste investering for alle parter.

Frem for alt vil vi gerne takke alle vores brugere, som hver dag kommer i vores center og gør dagene til noget helt særligt – og ligeledes en stor tak til alle vores samarbejdspartnere.

Godt jubilæum og god Autismedag!    

Bestyrelsesformand David Sansomes tale ved vores 25 års jubilæum

Center for Autisme 1994-2024.

Stor tak til alle, der har støttet os gennem årene. Stor tak til alle, der kiggede forbi vores jubilæumsreception